Mijn verhaal

ofwel: waarom doet mijn hond wat hij doet

Mijn naam is Bellina Wille-Baart. Toen ik zestien was, kreeg ik mijn eerste hond, een Duitse Herder langhaar.

Africhting
Zoals in die tijd gebruikelijk, deed ik met de hond cursussen africhting bij de Vereniging voor Duitse Herders (VDH). Destijds - begin jaren '80 - ging men heel anders om met honden en hun leergedrag dan nu. Het motto was: je doel zien te bereiken, op wat voor manier dan ook. Daar moest hard voor gewerkt en getraind worden, door hond én baas.

Behendigheid
Na tien jaar africhting, en met mijn tweede Duitse Herder, volgde ik bij de VDH de - toen net geïntroduceerde - cursussen behendigheid. Een manier om met de hond bezig te zijn die goed bij mij paste. Er was minder druk om te presteren en het was veel speelser en ontspannender, voor de hond én voor mij.

Combinatie Baas-hond
Naarmate de trainingsmethoden en inzichten veranderden, veranderde ook mijn beeld over de omgang met de hond. De slipketting werd vervangen door een leren halsband, de correcties werden minder. Er kwam ruimte voor het belonen van goed gedrag, met de stem, met spel of iets lekkers.
Kortom: ik leerde als baas steeds beter om het gedrag en de lichaamstaal van mijn hond te zien, te herkennen en vooral te erkennen. Ik kreeg meer oog voor het welzijn van de hond, voor mijn rol daarin, en voor de combinatie baas-hond.

Respect
In de loop van de tijd ben ik steeds workshops, seminars en lezingen blijven bijwonen, omdat ik beter wilde begrijpen waarom mijn hond deed wat hij deed. In 2006 volgde ik de opleiding tot kynologisch gedragstherapeut bij Martin Gaus. Van de theoretische modules van die opleiding heb ik veel geleerd, belangrijkste was wel dat de vraag over het 'waarom' minder makkelijk te beantwoorden is, dan dat hij gesteld wordt. Het gedrag van de hond wordt namelijk beïnvloed door vele in- en externe factoren, die allemaal in meer of mindere mate een rol spelen.

Balans
In 2010 maakte ik kennis met Sheila Harper en haar International Dog Behaviour and Trainingschool. Sheila introduceerde een voor mij nieuwe kijk op hondengedrag: iedere hond wordt als individu gezien en zijn welzijn staat voorop. Balans is hierbij het sleutelwoord voor het welzijn van de hond, én voor de combinatie baas-hond.

Bowentechniek
In 2012 deed ik de opleiding voor Bowentherapeut Humaan en in 2013 startte ik met Bowentherapeut Hond. Bowen is een milde maar toch krachtige en effectieve behandeltechniek die werkt op het bindweefsel, het 'geheugen' van het lichaam. De methode werkt genezend, ondersteunend en verlichtend, zowel voor fysieke als mentale problemen.
Bowentechniek en Harpermethode hebben veel raakvlakken en vullen elkaar ook aan. Als er fysiek iets niet in orde is met de hond, kan dat tot probleemgedrag leiden. En andersom kan het dier fysiek meer aan als hij lekker in zijn vel zit. Met de Bowentherapie kan ik fysieke en mentale belemmeringen behandelen. Lees meer op de pagina Bowentherapie.

Combinatie Baas-Hond    Burg M.P v. Willigenweg 3  4175 EM Haaften       tel: 06-23475075       e-mail: