Bowentherapie

CANINE BOWEN TECHNIEK
De Bowen techniek komt van oorsprong uit Australië en is ontwikkeld door Thomas Bowen (1916-1982). Zijn manier van werken is in die tijd revolutionair. Geen harde massages, geen manipulaties maar subtiele bewegingen op het lichaam. In het jaar 1990 wordt de techniek in Europa geïntroduceerd. In 2001 wordt de Bowen techniek met succes op honden toegepast door Ron en Sally Askew. Zij ontwikkelen de opleiding tot Canine Bowen Therapeut "European Guild of Canine Bowen Therapists (EGCBT)" in 2003.

De Bowen techniek bestaat uit een korte beweging met duimen en vingers over spieren, pezen en bindweefsel op specifieke plaatsen van het lichaam van de hond. De beweging wordt rustig en met een lichte druk uitgevoerd. Tijdens de behandeling zijn er korte pauzes waarin de hersenen de gegeven informatie verwerken. Wanneer en hoe lang er een pauze is zal de hond zelf aangeven door bijvoorbeeld even weg te lopen of door middel van één van de vele andere mogelijkheden binnen de lichaamstaal van de hond. Een dier kan goed aangeven wat deze wil en wat deze nodig heeft. De behandelaar respecteert de signalen van de hond.

Bowen is geen massage, maar een subtiele aanrakingsmethode die ernaar streeft om pijn te verminderen en herstel te bevorderen bij acute en/of chronische klachten. Omdat de Canine Bowen Techniek het lichaam als geheel behandelt kan het gebruikt worden bij honden met verschillende problemen en verwondingen. De behandelingen kunnen ingezet worden bij zeer actieve honden om blessures te helpen voorkomen. Bij de oudere hond of bij honden met chronische problemen kan het de kwaliteit van leven verbeteren of eenvoudigweg ontspanning bevorderen en de hond helpen om te leven in onze 24-uurs maatschappij.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?
Meestal zijn 1 of 2 behandelingen, met een wekelijks interval, voldoende om een merkbare verandering te bereiken. Sommige honden, speciaal de oudere hond en de honden met een chronisch probleem of zij die zeer actief zijn, kunnen baat hebben bij meerdere onderhoudende behandelingen. Ik geef u advies over de nazorg van de hond na een behandeling, met name over de wandelingen en wat u wel of niet kunt doen met de hond. Het opvolgen van dit advies is een belangrijk onderdeel voor een optimaal effect van de behandelingen.

Wat zijn de kosten?
Een enkele Bowenbehandeling kost € 35,-- inclusief een kort verslag van de behandeling. Er worden geen reiskosten berekend binnen een straal van 10 km rondom Haaften. Daarbuiten zijn de reiskosten 0,25 cent per km. Ik behandel de hond bij voorkeur bij u thuis in een veilige omgeving voor de hond. Een onderhoudende behandeling voor bijvoorbeeld ondersteuning bij de ouder wordende hond, chronische klachten of om te helpen bij blessure preventie kost € 32,50 per keer.

Een Bowen consult duurt ongeveer een uur en bestaat uit een gesprek met de eigenaar, observatie van de hond naar houding en beweging en het behandelen van de hond. De handtechniek op het lichaam van de hond varieert van 5 tot 20 minuten. De behandeling gebeurt in het tempo van de hond en met respect voor het dier. Na een behandeling kan de hond meer gaan drinken en dieper slapen.

De Canine Bowen Techniek is een aanvulling op, en geen vervanging voor een bezoek aan de dierenarts. Medisch gerelateerde klachten worden alleen met toestemming van de dierenarts behandeld.

De Canine Bowen Techniek kan ondersteuning geven bij:

  • de oudere hond met ouderdomskwaaltjes
  • voor of na een operatie
  • angsten
  • hyperactiviteit
  • etc…

Voor meer informatie of het maken van een afspraak belt u 06-23475075
of stuur een e-mail naar
Foto kop: Jarno Verhoef
Foto midden: Jeannette Zaal

Combinatie Baas-Hond    Burg M.P v. Willigenweg 3  4175 EM Haaften       tel: 06-23475075       e-mail: